Sembang perihal agama..sila kasi tunjuk ajar :)

Posted: 31/07/2011 in Generals

1. dah banyak kali aku dgr, agama Islam tak menyusahkan & tak memudaratkan umatnye..kan kan?..so..isunye kat sini..ade 2 isu..

first

2. isu first, kite boleh bukak puasa kalu keadaan dah memaksa/darurat..hukumnye harus/wajib le kan..mcm, hari ni terdemam, kene makan ubat, so, bukak pose..mcm2 lagi condition die..& ade 1 contoh condition yg nmpak main2 tp mmg tak main2 pun..

3. antare needs keje aku skang, masuk bilik pade range suhu yg sgt besar..dari sepanas 40 degree C, ke suhu bilik 25 degC, smpai lah ke tahap suhu yg plg ekstrim -10degC..& aktvt msuk & keluar bilik ni akan berlgsg sepanjang time bulan puase ni smpai cukup tahun!!..

4. & of kozzz kalau bermain dgn ambient temperature -10degC ni, buat kite dehydrated sbb environment kering..hence..to counter blk dr dpt viral fever..kene minum air..hm, so, diharuskan tak kalau tgh puase, keje sgt berat, kene minum air & bukak pose?

second

5. next pnye bende yg dah bertahun bermain2 kt benak ni..kite tgk arab2 islam kt negare arab sane punye amalan seharian, cntoh plg simple, sembahyang, deorg solat mcm sgt sambil lewe..kite plak yg kt sini, mcm sgt strict..

6. so aku diajukan dgn ayat yg cmni2, “kite ni bukan islam ke kalau ikut mazhab lain?mazhab lain x islam lah kalau mcm tu?”..dan jugak phrase yg cmni2, “ape kate, ulama2 ambil semua rules2 yang plg ringan dr kesemue mazhab, gabungkan..masih lagi islam bukan?”

7. aku yg aku rase mmg xlyk lg nak jwb 2 soalan tu, duk diam je lah..so ade sape2 yg tau ape solusi utk 2 soalan tu?

8. so itu je lah kot yg aku mau sharing is loving kan..pasal2 bukak pose sbb keje yg blh dianggap ekstrim + dgn aplikasikan aje method dari mazhab lain sbb mazhab lain pn masih lg islam..haishhh..need in depth explanations!!

haihhh mcm2 haluan!!!

Advertisements
Comments
  1. hadhaiajdao says:

    Mazhab bukan boleh ubah2 mcm tu je. Mazhab A n Mazhab B tu lain2 sikit, n masing2 kdg2 x stuju psl benda yg lagi satu mazhab tu buat. So nak gabungkan mazhab tu mmg xdpt lah. Kalau x awal2 lagi dah kena gabung. Benda ni kau kena tanya orang yg ada ilmu, ulama2 besar tu. at least tanya ustaz mana2 ke (yang kau rasa ilmu dia bagus. byk je ustaz cikai2).

    • madfeekree says:

      hehe setuju3..so utk aku yg x hustler ni, play safe n stay ngn mazhab yg kite tgh pakai ni aje lah..
      thanks 🙂

  2. Aleen says:

    Normallah sumtime ppl just terlalu naif so menjadikan diorg daif n taksub terhadap sesuatu without know the reason why is it we have to be or to do like that… But we cannot blame them also coz ppl around them are not open to a new thing yang common sense in their life…just leave it coz Allah s.w.t know whatever we do..

    • madfeekree says:

      but i do somewhat agreeing with suggestion that to combine all of the lightest rules in all 4 mazhabs into 1 new mazhab…….to me, it is still logic & still Islam..

      but not everything in this world is depending on logical thinking..

  3. johorian says:

    selagi kaki boleh bediri x dikira darurat…zaman nabi perang time pose rilek je, sane lg cepat dehydrate.Lg 1 jgn bnyk sgt mempersoalkan tentang agama,kalu x de ilmu yg imba, ble bwk pade kesesatan. Kite2 yg kurang ilmu ni ikut je ape yg telah di ajar dr sekolah dulu. gabong mazhab memang cite sng, takkan ulama x pernah piki bnde ni, msti ade…tp klu nk apply bnde tu sesenang msk maggi, msti sume da gabong skang.msti ade bnde yg menghalang dr ijma’ ulama nk putus hal2 gini

    • madfeekree says:

      haha look whos talking..hahaha..anyways, aku xpnh nak bukak puase sepanjang sebulan aku bekeje dlm ambient +40degC @ -10degC..kire ok la tu..ce ko bg kt boy @ don..boy mmg bising wuf wuf n trus benti keje + don mmg xkan puase..n spe lah kite kalo nak dbandingkan dgn umat zmn nabi dulu2 tu yg mmg sgt motivated ngn presence nabi..
      aku rase kalo ulama2 zaman skang ni sekuat @ in anywhere near the prophet’s charisma, of course blh lakukan sesuatu yg significant..but what todo..we are just people who are sucking up what are given to us due to our limitations..
      haha..bagus..open diskusi..btw..u should change ur name to t’ganuian laa..kuakuakuaaa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s