Archive for November, 2010

as i mentioned in my previous entry, i’m doing “design & simulation of PLL” for my FYP..perhaps people dont have a clue about what’s PLL right?
PLL is a -ve feedback control system that tries to generate an output signal whose off-set phase is same as the input ‘reference’ signal..widely use in telecommunication engineering field..
PLL may generate stable frequencies, generates clock signal, recover a signal from a noisy communication channel or distribute clock timing pulses.
A basic PLL constuction consist of 4 main blocks; Phase Frequency Detector(PFD), Charge Pump(CP), Low Pass Filter(LPF), & Voltage Controlled Oscillator(VCO).

BASIC PLL Block Diagram

PFD

1.  measures the difference in phase & frequency beetween reference & feedback signals

2. if there’s a difference, it generates ‘up’ or ‘down’ synchronized signal to the CP

CP

3. if error signal from PFD is an ‘up’ signal, the CP pumps charge onto the LPF capacitor, which increases the Vcntrl

4. it it’s ‘down’ signal, the CP removes charge from the LPF capacitor, which decreases the Vcntrl

LPF

5. necessary to only allow DC signals into the VCO & also to store the charge from the CP

VCO

6. either to speed up @ down the feedback signal according to the error generated by the PFD

7. if PFD generates an ‘up’ signal, the VCO speed up

8. if ‘down’ signal, the VCO slow down. the output of the VCO is then fed back to the PFD in order to do the recalculate the phase & frequency difference

So thats only about the general operation of a PLL. For my title, I chose the “frequency synthesizer” & “clock generation” application for my PLL design.

Of course the detail of it definitely harder & tougher & like my examiner said to me during my FYP1 presentation, “u must try ur HARDEST if you want to complete this title”..man that’s spooky..

the lecturer got his point right because every block in the block diagram has its own complex circuitry, mainly its all about playing around with MOSFETs & i tell u it is not easy in each one of it (okay i lied, LPF’s easy. Consist just only 1 resistor & 2 capacitors)

Really hoping that god will give me such strength to complete this project.. bare in mind that i got another 4 elective subjects that also on going with their respective assignments/projects..  T_T

 

nota hamster : 3rd progress report due on week 3..now is week 1!!!!still got no progress at all T_T

nota kucing : aku telah melengkapkan rekod “the most entry in a month” ngn 10 entries..syabas!!produktiff!!

UNITEN Generates Professionals..pfftt..pfftt..korang bleh copy logo ni utk header esemen!

t-minus 1 day before the final semester will get started at UNITEN BANGI..a same standard deal that will be/was done by any undergraduates students along with the final year project..

as for me, my expectations for my final sem, dont play around, focus more & more on my study, & must triumph with my final year project(FYP)…

last sem was not good for me in terms of getting the targeted gpa..but i got A for my FYP1(FYP2 is continuation of FYP1)..

so my plans up to this date, is going quit well..since my cgpa is not that good :-

1. must do well with the Industrial Training, IT (done that)

2. must score A for my FYP2 (partially done with scored A for FYP1)

3. must score A for my elective subjects (on going)

the elective subjects that i’m registered into are Electrical Safety & Hazards, Artificial Intelligence, Optoelectronics & Fiber Optics, & Applied Telecommunications..all these are combined with that 4-credit-hours FYP2..

but i’m not done yet with the elective subject selection, still considering about replacing AI & OptoE with suitable subjects because those 2 are not related to my FYP stuf & my interest (i’m now more into majoring in telecommunication)..

so now i’m considering to taking Analog IC@VLSI Design to replace AIData Communication and Network to replace OptoE..these all means, must do adjustments to my class time table..shoot..i’m uncool with that..

dear uniten,is it ok i put this pic into internet?its not confidential rite?

about my FYP2, hm, what i can say about the importance of FYP? FYP is the real deal..its just important & must done well by any means necessary..thats all..btw, my FYP Title is “Design & Simulation of PLL (Phase Locked Loop)”..

the relevance of my plan is that, the interviewers will be more excited about what cgpa did you get? what elective subject did you taken & the grade achieved? what FYP did you do?& was your IT’s ok?..so since i’m out with the 1st one, the other 3 are my savior..

many things need to be consider right?..this & that..why & why not..hm..boringggg…

my advice for juniors, its safer if u take 2 electives in sem 1, final year..the other 2 electives on the final sem..this will make the classes will not be clashing up in the time table..because most of the electives just got 1 section..hence, cannot do many manipulation..

so we’ll see at the end of the semester how my plannings gone off..really hoping it ended with high note..amin..

 

nota rambut gatal : aaarrrggghhh the classes are clashinggghow can i replace the 2 unwanted subjects!!!

notaku notamu jua : relax..use the force..there’s always a way..may the force be with me..

Ni tagging notes lame yg aku copy paste dari FB..keh2..syok jugak bace2 walopn letih nak bace smpai ke 25th tu.. +__+  ^_^

1. nenek aku crite2 kt aku time aku kocik2 dlu kt kg..dolu2 nenek aku nak kasi aku name Aidil Fitri..tp parents aku nak buh jugak name aku Ahmad Fikry..aku tiada hal..2 2 comel..

4. dulu kocik2 aku seorg yg putih..ntah start bile aku start xputih n xputih smpai skang ni, itam manis..HAHAHA..hitam itu menawan!!

5. zaman2 aku kecik, aku selalu rosakkan ghete bende yg ade depan mate aku.pecahkan gelas, patahkan itu ini..smpai kakak aku ckp, mak aku pnh gelarkan aku tikus perosak… T_T

7. 1st crush aku trhadap seseorg gadis, rasenye time tadika, ade sorang minah ala2 tomboi yg comel, usha die dari jauh je..aku dah lupe name die..mest hot2 dah skang O_o’ ….hehehhe..

confidence is everything

8. aku sebenarnye xpandai,so masuk klas plg bodo time drjah 1..tp mak aku gune kabel,masukkn aku kt kelas plg pandai..tgk kt kelas plg pandai tu,aku sorang je x reti mmbace lg..gile noob aku ni dolu2..

9. time tu sebelom tadika kot..mak bwak aku g saloon cine nak potong rambot..rambut aku tgh panjang..tgk2 amoi tu buat2 rambut aku cm rambot pompuan..blk umah,aku kene bahan2..cettt…

11. 1st time bawak beskal tanpe roda ketige tu..jatuh time aku darjah 3..gile lame & byk kli aku try, asek tjatuh je..luke2 weh..try kt jalan tar..haha..at last boleh juge..pstu ngadu kt nenek bahawesenye aku berjaye!!

13. bdk2 kecik lah selalu kene main dek org tue ngn magik2 bodo..so aku selalu kene ngn magik2 bodo ngn ayah2 sdare aku..skang aku dah baligh,dah tumbuh bulu sume tu…..aku tau trick die,aku plak yg buat magik2 bodo kt bdk kcik!

14. mak aku kan garang, so xbg aku kuar rumah n g kedai runcit..tp aku selalu je fly ngn maid aku n g kedai runcit tu beli2 din dang..tora2..jojo..& jugak megi..woohoo!!

15. abah aku army officer.so kalo aku n abg aku main2 ngn abah, ske sroh abah lukiskan rambo pegi perang..tgk abah lukis rambo tgh basuh berak..waaaaa…gile tacing aku..aku nanges n majok..hahaha..

19. aku dulu lembik..selalu terseliuh kaki..so selalu ke kg sebelah nak g mengurut dek ‘pak ngoh tako’..tiap kali ngurut mst nanges..hish..saket3…n cm biase lah..kene bahan2 time nanges tu..

20. 2nd crush aku, time drjah 6..minat sorang bdk klas aku.namenye hafizan..waaa..jantannye namenye..tp die cm aku,itam2 manis gadisnye..hahahaha..ape kaba ntah skang ni ngkau wahai hafizan..

21. pnh dpt no 1 dlm acare ‘lari dalam guni’ & ‘mggelecek bola hoki’ time darjah 4 @ 5…hohohohoho..best..

22. aku selalu kene buli dek abg aku time kecik2..amek itu..amek ini..buat itu..buat ini..sume utk die..kalo x, mst kene luku @ sekeh..sgt ba alip ba ya..

24. eleh..anugerah cemerlang?aku pon ade..pernah dapat ‘anugerah sahsiah terpuji’ wooo time drjah 5..hohohohohoho..

25. ni yg plg obvious la..time kecik2 la time hari raye plg best..sgt girang!!main mercun kt kg smpai x ingt dunie..makin besar,makin xbest,makin xriang..ohh..adil fitri yg hampir menjadi nameku suatu ketike dahulu….

heheheh..tabah plak kan korang nak bace sume2 neh..hahahaha…

Noobies on action

 

nota bulu : aku sgt bersyukur aku mmbesar kt kampung aku (umah kt taiping..so selalu blk kg sbb dekat..)

nota isi perut : bile dikenang2kan..baru sedar nenek aku tu slh sorang insan yg plg bermakne dlm hidop neh..sayangilah nenek anda..hehe..

nota taik kuku : byk no aku da deletekan pasal kalo ade complete 1 – 25, makan space byk sgt..

NO FUN!

Posted: 24/11/2010 in About Me, Hot Stufs!!

as you can see..if you can see..that i can see..iff..”iff” largely use in engineering studies..means “if and only if”..i’ve just changed my blog theme into a new one since 2 months ago..

look at the bull's private property!!

the previous one is black colored & this one is white-color oriented..

what that means is that all the light & bright font color that i used for my old entries are hardly can @ cannot be seen by now..

doin sum nuts bustin!

man that sucks rite?..i mean, i want to make SHARING IS LOVING as reader friendly as it can get, so i need to change all of the font color into darker color..

shoot..really2 leceh i tell u lah..& it never helps with the fact that u’re using celcom broadband..so uncool..

so this is me doing font color changing for my own satisfaction..

A-style for satisfaction anyone?

thats why during my F4 & F5 days, i & my best mate, palee, are the AJK KEPUASAN (satisfaction personal-in-charge) for our hostel dorm!!

beware of the unbewarable..

 

 

nota kahak pekat : the truth is, i’m on my attempt to make the most entry for a month(see LETS DO TIME TRAVEL)!!hahaha..

nota rectum : 3.35am in the morning..got nothing to do..boringggg…

kami sokong kamu2!!

Dtg plak semangat buh entry baru sbb kemenangan team hoki malaysia yg klhkan india 4-3 time magreb td & advanced ke final..sekalung tahniah laa kan..aritu lg la,seri 2-2 ngn korea sltn!!hebat kot!!korea no 1 dlm asia!!

so nak sum up la thoughts & pendapats aku pasal2 team m’sia ikut sokan time asian games ni..

hoki : persepsi aku psl team skang xsehebat team SUKOM ’98 nyate meleset..

takraw : gap still besar between thai & m’sia..tekong2 & killers m’sia xkuat!!negare2 lain smakin nk sme thp ngn m’sia!

ragbi : ni pon best!!rugby 7s skang no 5 dlm asia!!well done!!..just kne cari players yg tggi2 n besar2 je lg!!

bola sepak : ni yg plg rendah dr 3 sukan kt atas..teruskan usehe!!..jgn main main2!!kesian kt local fans!!

badminton : selain leechongwei & kookienkiat-tanboonheong, xde player m’sia lain yg really2 standing up..xbest..

olahraga : m’sia ketandusan atlet pecut skang2 ni..tgk thailand, sentiase ade je bg cbran kuat kt peringkat asia!!

diving : hebat la atlet2 m’sia..4 categories, 4 4 dpt silver,4 4 china dpt gold..chinese tu mmg main cheat!!

kabaddi : macha kamon laa xkan kne belasah teruk ngn thailand..katekan sukan rakyat utk bangse india..

kt sini aku nak bebel2 laa kan kite ni kne la sokong team malaysia xkire ape jenis sukan pon..xpayah la bersikap negative & skeptikal xtntu psal..kite kene unite!!its our own countrymen out there!!..

So good luck utk team malaysia utk remainder sukan asia ni & semoge dpt capai target 9 emas @ lebih..

ketika ini kewujudan saya masih belum dirancangkan lagi

 

nota daki tengkuk : jersi/jaket m’sia skang best laa kan?yg belang2 rimau tu..catchy!

nota tiub fallopio : final hoki vs pakistan pkul 730pm 25november!!tgk jgn x tgk!!

aku mmg dr dlu suke kucing sgt2..tp 2 3 tahun lepas mmber aku berjaye buat aku tersukekan hamster..

akibatnye aku pon skang dah ade hamster..comel la weh hamster..dpt2 plak breed roborovski ni..

trademark hamster roborovski ni aku perasan,

deorg xsuke kene pegang & kuat tido!

holoh3 =>

united they stand

so time cuti raye aji ni aku bwk blk la hamster ke kg aku kt kuale kangsar..

smpai2 umah nenek aku aku trus letak kandang hamster aku tu kt lantai,

aku amek kucing umah nenek aku & letak kt sangkar hamster..

lpas tu, lumrah alam terus mengambil alih..

makan budak!

so near yet impossibly far

hahaha..sgt comel kucing2 nenek aku yg skang ni..

mmg menang laa hati aku bermain-main ngn deorg neh..hahaha..

sangat comel & menghiburkan hati..

aku ade jugak record deorg main2.nak aplod dlm ni xbole..

so ce try link kt bwh ni orait  =)

http://www.facebook.com/photo.php?id=1000393799&pid=30425026#!/video/video.php?v=1517230602962&comments

so yg ayat “luar je ganas, tapi dlm hati mesti ade taman!!” tu, rasenye kene la ngn aku kan??

hahaha..macam2.. =))

 

tido cincai 🙂

 

nota moustache : sebenarnye skang tggal seekor je..zafira..boy & don da mati..

nota jambang : kesian kan?..mati..sob3  T_T

sembang/debat politik..sampai kiamat pon xkan abes ye dak?masing2 ade kepercayaan yg super kuat masing2..

utk aku?yaaa..utk aku..aku pon xtau nak menyebelah mane2 belah..hmm..xde yg perfect..

sedih tgk melayu2 yg berdebat2 dlm youtube..fb..etc..psl politik ni..so much hatred between them..org tu tuduh org ni,org ni tuduh org tu..last2 xde org nak mengalah..mmg stok kne jd bahan jenake je laa ngn bangse lain..

pendapat aku..hm..same je 2 2 belah ni..yg tgh berkuase skang ni, mestilah buat ape je utk mengekalkan kuase deorg..yg xberkuase ni, mesti la buat ape2 saje nak dptkan kuase..

segale2nye akan lengkap kalo kekayaan deorg tu dilengkapi ngn kekuasaan..kalo kaye,tp xde kuase,pon xbermakne lgsg utk deorg ni..xdenye niat smate2 untuk ‘berkhidmat untuk rakyat’..tipu je lah sume tu..kalo ye ade pon,takat sorang 2 org je la..

nak downkn 1 side,mcmlah lg 1 side ni xde down point kan?..2 2 ade..

tapi at last..kalo aku terpakse nak mengundi (pdhal name pon x dafter lg hehek), eventually aku akan pangkah the federal guys ni sbb utk aku, aku lgsg xpercayekan opposition skang..yeshh the federal guys byk buat mcm2 yg bg everyone period2..tp utk aku, those who are in the opposition wouldn’t do any better. With those people in it, worse, in fact..

aku sgt menge-LOL lah ngn geng ni..kalo deorg menang, deorg megah2 “rakyat sekarang dah pandai menilai..bukan bodoh lg nak bute2 pangkah the federals”..kalo kalah plak, “suruhanjaye yg berkenaan tu dah kne beli, takat menang kotor, xberkat, buat ape??”.kalo dah tau kne beli,knape nak bertanding??sje nagih simpati??..hahahaha..amende laa deorg ni..either way, lawan mesti kne kalah hahaha..mcm budak2 hingusan!!..

gamaknye aku rase, yg boleh menyatu padukan bangse melayu ni, bile sentuh pasal anti freemasonry & anti illuminati kan?tp x jugak..ade yg kasik berdebat cmni plak, “oi ko sedar x PM ko tu bsekongkol ngn amerika??”..tp sng je kne pgkah blk “abes tu ko xbuat2 xsedar lah yg bendere ko tu terang2 simbol mate dajjal??”…..so amacam skang weh??

jadi..kesimpulannye..kite carilah ape yg tersimpul sbb sembang bende ni smpai ke kiamat pon xkan abes..

pandai2 laa kite nak pangkahkan yg mane satu...

 

nota bulu hidung : ni hanye pendapat semi-pro aku je la kan kt blog sendri ni..kebebasan bersuare!!

nota ari-ari : ni entry yg berbaur politik yg pertame & terakhir utk aku..cirit or die!!