Archive for March, 2009

Retro Indie bands..

Posted: 31/03/2009 in Hot Stufs!!

Genre pilihan anda? ape die? rnb? funky? ballade? jiwang? rock? metal? indie? asalkan sedap? bende yg too sbjective cmneh ikut org lah kn?

Baru2 ni aku mendapati telinge & benak aku tertarik dengan deruman2 genre retro rock/punk/comercial/indie.. xbyk pon band2 retro yg aku da dengar..just ade 4 5 band..n top 2 band ala2 retro yg aku plg minat, jatuh kepade THE STROKES & Franz Ferdinand..

Franz Ferdinand

strokes

Ape yg aku minat+respek+hairan kt band2 retro ni, deorg ni mude lg(mude x mude sgt la dlm lewat 20) , bukan dtg dr late 70’s & around 80’s, tapi, boleh form band with retro image, make songs sound so retroic, dan pulak sgt best ngn melodi2 die yg kite sedie maklum; retro..ajaib lah..dapat2 plak THE STROKES tu..kalo korang xpnh tgk lg band ni n lyn trus, konfem awal2 korang ingat “eh band ni band 70an 80an ke?”..band melayu retro?sape lg kalo bukan Bittersweet tu ye dak? (aku x bole blah ngn mulot cedok vokalis n rambot alien drummer die tu!!kahkahkah!!)

Hm, tp sape laa yg nak minat band2 retro ni ye x? bdk skang minat ape? lady gaga? taylor swift? raje gelek m daud kilau? lg ape? indie bands yg semakin byk kt mlesia neh??..ha, bckp psl indie bands ni. Aku pelik la mlesia ni..hm,xtau la nak pelik kt sape?? pendengar @ stesen radio @ production companies..??..sbb, kalo band kite buat lagu english semate2, konfem x dpt jual. Cube buat lagu melayu, skjap je da naik.. Contoh plg sng band mcm Bunkface tu lah..time buat lagu english, xramai yg tau, tgk2 ade pulee lagu situasi tu, ape lg, xpk panjang, trus up dah deorg..

Jd nak xnak, band2 kite neh kene la buat lagu bhse melayu ye x?nak up-kn bahase ibunde la kononnye..pdhal nak cari market utk survive..cbe tgk band2 mcm 7 collar tshirt @ disagree @ love me butch , lepak je stay ngn lagu english deorg.itu baru true indie weh!! tp bagus la scene indie band mlesia skang ni, baru syiok cmni2.. xde lah bodo2 mcm time band2 bodo newboyz, sting, scoin, spoon, ape lg? sume2 tu la..haha..

kesimpulannye kawan2, kite cari ape yg tersimpul..

 

nota dahi : Bunkface & love me butch indie indie terbaik mlesia(itu pd aku..itu kamu pula??)

Advertisements

Protected: Masalah aku..

Posted: 17/03/2009 in Generals

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Periodicity???..

Posted: 17/03/2009 in Hot Stufs!!
Ni lg 1 topik best yg aku copied dr FS..10 bende yg laki kne buat  time awek @ skendel tgh period..wakakakak..xbole blah..
_____________________________________________________________________________________
 
1. Hadiah coklat kepadanya. pasti si gadis gembira menerimanya. sesungguhnya pemberian kamu itu menjadi ubat kepada emosi gadis kala itu
 
 2. Nyatanya kehadiran PMS bukan waktu memutuskan hubungan. peranan lelaki perlu lebih memahami pasangannya. ikut rentak si dia dan layanlah dia sebagai seorang puteri sepanjang seminggu itu
 
 3. Lelaki sering terkena leteran tentu mendapati kedatangan period teman wanita bukanlah hari yang paling indah. Cuba tumpukan perhatian lebih kepadanya dan jangan mendatangkan marahnya. ucapkan cinbta dan pujinya cantik lebih-lebih.
 
 4. Harap teman lelaki lebih memahami dan tidak mengemukakan apa-apa persoalan atau masalah dalam waktu begini. kejutan perlulah yang bermanfaat dan benar-benar menggembirakan.
 
 5. kala si kekasih mula bertanyakan tentang badannya, jangan pula menambah bara dengan mengunkit dia makan kek brownies semalam.
 
6. sebaik-baiknya tarik kekasihmu dan bawa dia bersiar-siar. Udara segar mampu mengubah moodnya. jangan sekali-kali mengingatkan dia mengenai ketidakselesaannya.
 
7. jangan bangkang jika dia mengutarakan masalah kami masih merokok walaupun sudah berjanji mahu berhenti, atau baju kamu bertaburan di lantai, kerana saat begini memungkinkan dia meninggikan suara
 
8. Adakah lebih baik kamu pelajari kehadiran period wanita kerana kamu akan sehidup semati dengan isteri xrasmi atau bakal isteri rasmi. barulah bahagia dan serasi hidup.
 
 9. bagi suami xrasmi, belailah isteri xrasmi jika dia dalam kesakitan. dodoi isteri xrasmi agar dia lebih tenang. Manakala sang kekasih yang berjauhan pula, bisikan kata-kata manis di telingannya menerusi telefon jika dia rasa kurang selesa.
 
 10. Dengan kehadiran kamu wahai lelaki yang sangat memahami, ia bakal menguatkan lagi hubungan kamu dengan si dia… huhu
______________________________________________________________________________________
 
Pehh..leceh jugak kn?..biase la..bak kate Aziz Satar dlm Ali Baba Bujang Lapok.. “sape tak sayang bini ooiii” ..hehe..
nota dahi : ade teori mengatekan jgn buat lwk bodo time2 cmneh, kelak kene sound setepek..betol ke ha?

Are these about boys?

Posted: 16/03/2009 in Hot Stufs!!

Ni aku copy paste dr buletin FS.. tapi aku da buang2 poin mane yg aku rase itu bukan perangai lelaki tulen cewah!!.. So, ini yg accurate-simplified version utk girls tau serbe serbi pasal perangai sang2 pencinta wanita..

____________________________________________________________________________________

 –Guys don’t really ‘like’  sluts even though they have sex with them all the time!

–Guys may be flirting around all day but before they go to sleep, they always think about the girl(s) they truly care about

–Guys will do anything just to get you to notice him

–A usual act that proves that the guy likes you is when he teases you.

–Guys seek for advice from girls not other guys. Because most guys think alike, so if one guy’s confused, then we’re all confused.

–If a guy starts to talk seriously, listen to him. It doesn’t happen that often, so when it does, you know something’s up.

–When a guy looks at you for longer than a second, he’s definitely thinking something.

–A guy has more problems than you can see with your naked eyes.

–Guys talk about girls more than girls talk about guys.

–Guys really think that girls are strange and have unpredictable decisions.

–When a guy sacrifices his sleep and health just to be with you, he really likes you and wants to be with you as much as possible.

________________________________________________________________________________________________

Tepat kan? Mmg kene ngn perangai lelaki tulen..or should i say it is accurate if it’s regarding my self..haha..sekian..wassalam..

 

nota dahi : who knows my self above others? Long lost Sum1 perhaps..

TNB vs IPP

Posted: 13/03/2009 in Generals

tnb VS ipp

Topik ni stil x ramai yang tahu & media pn xkasi publisiti yg sebenarnyenye..so, jom kite diskas betul2 perkare yang akan diperbincangkan selepas ini..agak2 kalo boleh buat modal nak kawen, ok jugak ye dak?

Ape itu IPP? IPP = independent power producers.. So, dalam Malaysia ni, 60% electricity supplied by TNB & the other 40% balance goes to IPP..jadi, 100% la kn? But TNB need an additional of another 25% extra power for backup purpose..this extra power called the ‘Reserve Margin’..

Difference between TNB & IPPTNB got government link & got social responsibilities…. IPP, totally private, got no social responsibilities, their priority is just to gain profit

Government introduced an agreement called Power Purchace Agreements (PPA) that fitted for TNB & IPP..that’s why that 60% & 40% existed..So, nak dipendekkan cerite, IPP punye tamak & ‘invincible’ under the PPA obligations, had over-supplied the TNB with excess power..

Remember that I told you that TNB only need 25% of reserve margin….but because of the IPP keep supplying & supplying power & TNB have to but it & but it those power because of PPA (once the contract is signed, TNB need to abide it)….up until now, the reserve margin is up to 47% (which is not good what so ever) as we speak..

What do you understand from this? It means that TNB has an excess of 22% (47%-25%=22%) of reserve margin that they don’t need at all, but stil, they have to pay to IPP for the excess 22% of reserve margin..

And how much that 22% costs? seringgit? 2 ringgit? enam puluh enam ringgit dua puluh lima sen??..TNB has to pay RM500million to IPP for the next 8 months for excess power that never been distributed to consumers (we the citizens of malaysia)..

Dah la TNB dah kene bayar RM1billion (annually) kt IPP tu..skang da kene bayar duit api lebihan RM500juta yang kite x gune pn kt IPP tu..ufff..mane x TNB nak naikkn rate bil api…deorg kene nak ngadap IPP..nak ngadap kes2 curi kabel2 kuprum lg..& mane lg sumber RM500jute tu? Dah tontu la dr duit consumers..

Dgn IPP tu dipenuhi ngn kroni2 kerajaan(this does not mean that i’m supporting the opposition!!), TNB nak xnak, kene hadap sume2 ni ngn penuh liku2 dan cabaran2 yang menduge akal..wahh!!

Bak kate ade sorang staf TNB yg tgh buat degree same2 ngn aku.. IPP perompak zaman moden rakyat malaysia..

So ni je yg aku nak sampaikan..mmg aku xcukup lg tau psal2 bende ni..tp ni findings aku setakat simple research yg aku n kwn2 aku da buat..

Sape2 ade infos yg membine, sile2kan lah berbincang2 kt comments space ni ye..aku tau byk lg significant factual yg aku xtau lg ni..

 

nota dahi : to Sum1 ,jgn keje ngn mane2 IPP tau..IPP jahat..I baik2..nnt keje ngn i je tau..

Banyak main??..Uniten??..

Posted: 12/03/2009 in Generals

Students yg masuk sambung degree kt UNITEN ni tbahagi kpd 3 golongan..

1. Golongan yang sambung degree selepas foundation progrem uniten

2. Golongan lepasan A-level (stpm, matrikulasi, fdtion lain2 kolej)

3. Golongan transfer kredit dr ipt2 luar (kolej2 ipts, ipta, politeknik, sambung belajar slpas 4 5 6 thun bekerje)

Jadi, dah masuk uniten ni, baru la tau yang uniten ni mmg ipt yg tough..stadi style ssh..final ssh..tips ciput..undang2 ketat..lecturer yg bagus2 x ramai..even aku berani ckp yg UNITEN lg tough dr IPTA2 dlm mlesia ni..

So sape2 dlm golongan 1 & 2, mmg xbyk masalah @ xde masalah..cumenye golongan 3 ni, yg lepasan2 diploma dr ipt2 lain, yg sambung blaja lepas keje brtahun dah, sgt2 bermasalah utk menyesuaikan diri ngn uniten ni..make dengan sesungguhnye golongan2 yg ke 3 ni ramai yg asek dpt gpa n cgpa rendah2 tiap sem..

Ade pepatah yg mengatekan “jikalau mahu naik perahu,jangan lupa isikan petrolnya dahulu..” hm..kasihan..sob3 T_T

Kembali ke topik neh..so,ade pernah la sekali Dr. dari COE, buat talk, buat ayat cmneh, “saye bagi jaminan yang students transfer credit masuk uniten ni, plg lame bertahan pn smpai 4 semester je kt uniten, lepas tu mst dismissed @ quit sbb stadi x siries..“…cisss, Dr. jenis apekah kamu ini..Dr pakar sakit puan ke??

Untuk aku yg termasuk dlm golongan ke-3 ni, mmg aku tgh struggling pon kt sini, tp aku xdpt jugak nak slhkn uniten 100%..aku pon byk je main..cm ngasrizal ngasri tu time die bercerai ngn bini die, die ckp kt melodi, “itu lah dulu aku banyak main…”.

Mmg aku byk main pn kt sini..ish..jgn melemparkan tohmahan yg -ve ok..byk main = stadi xbrape nak siries!!..Jd, 1 1 nye solution utk aku, aku rase kene tggalkan prangai byk main aku neh (sape ingt lain, die mmg byk main!!) & lebih fokus kt stadi..it’s all for my future sake!!!..

But only time will tell when i’m gonna be more & more serious with my studies..hopefully ASAFP!!..susah weh!!..byk godaan duniawi!!!

Harap2 aku dpt bthn kt uniten ni smpai aku grad la with cgpa grad > 3.30….

Nota Dahi : where’s Sum1?? T_T

1. Manchester United FC

mufc

Other clubs having this see-saw performance, but not manutd..others having problems with injury, manutd also have. But the strengh of backup players made manutd like having no probs..Others playing not well n lost, but not manutd,always get the result they want even they dont play well & that is champions cryteria..if manutd becomes this year  UCL champions again, undoubtly that manutd is the best FC in the world!!

This is my favourite FC ever since the team wearing the green jersey (early 1990’s away kit)..not like m’sians chealski fans, they all just starting to support CFC after mourinho made the team great..blah la weyh!!

 

2. Body Building??

 6-packs

Cmne ha? org ckp pegi gym n main sume2 tu n lyn susu mende2 ntah..mujarab ke? aku tgk mmber aku buat cmtu, smpai injured2 la otot2 die, tgk2 elok je boroinye..wakakak..kalo layan u tube, ade byk video itu ini bagai tnjuk skil workout yg kononye kasik naik bisep trisep,6-packs..tp tabah plak korang nak tiru??

aku, just main 2 dumbel 5kg tu kt umah, lame la jugak, hasilnye? hmm, xsetanding ngn time yg aku spend utk main bende tu la..tu yg buat ilang smangat tu..touching wo!!

 

 3. War & Battle movies

 300kingdom of heaventroy

Interested in these kind of movies? I’m certainly do.. movies like TROY, KINGDOM OF HEAVEN, 300, GLADIATOR, 13th WARRIOR, BRAVE HEART..to me it’s the best war & battle movies..

And I cant wait for next instalment from the director RIDLEY SCOT who directed gladiator, kingdom of heaven, troy…truely he’s a genius in making war&battle movie..hail to ridley scot!!

 

nota dahi : wishing that sum1 will share together with me about all these 3 in 1 instant blongging..baru chemistry kuat!!